Workshops

Bron: J. Nijs 5-1-2004

Workshop Total Commander

Intro (meenemen voor deze workshop: map met foto’s – map met mp3 muziek voor de hoesjes er uit te plukken>>jpg)

Handige Tips voor Total Commander.

Heel handige tips waar u zeker plezier van zult hebben.

Er zitten veel meer handige functies in Total Commander dan u ooit hebt kunnen denken…..

clip_image001clip_image002 clip_image004

1) Stel u hebt via internet een map, vol met sub mappen, gedownload met allemaal muziek.
In al die sub mappen staan de hoesjes van de albums ie er in staan en die wilt u allemaal er uit plukken om ze in een aparte map op te slaan.
U hoeft dan niet elke sub map te openen om vervolgens de hoesjes te kopiëren.
Selecteer de map en klik op Kopiëren (F5).
In het menu dat verschijnt (afb. rechts hier boven) Typt u het volgende in de regel “alle bestanden van dit type”: *.jpg (extensie waaronder de hoesjes zijn weggeschreven).
Klik als laatste op “OK” en alleen de hoesjes uit alle mappen worden gekopieerd naar de map van uw keuze.
met F2 plaatst u hem in de wachtrij. Dat is handig wanneer u meerdere grote bestanden vanuit verschillende mappen ergens heen wilt kopiëren. Hebt u inmiddels bv. 3 mappen in de wachtrij staan, klikt u op het toetsenbord op F2 en alles wordt gedaan.

2) Bij de optie “Overschrijf opties” in hetzelfde venster klikt u op het zwarte pijltje om bv. “alles overschrijven te selecteren (= gemakkelijk, anders wordt het u gevraagd tijdens de actie).

3) Wilt u de grootte weten van een map (MB / GB), selecteert u een map en drukt u 1x op de spatiebalk.

4) Wilt u snel een aantal foto’s bekijken die in een map staan?
Open de map en selecteer alle foto’s (CTRL-A).
Druk vervolgens op uw toetsenbord op F3. Er verschijnt nu de foto – viewer van TC.
Druk nu telkens op de “N” toets om de volgende foto te zien.

5) Een zeer handige functie is die waarmee u alle bestanden in alle onderliggende mappen in één keer kunt bekijken. De snel toets daarvoor is Ctrl+B (pictogram ‘Alle bestanden…’). Dit is bijvoorbeeld handig als u wel ongeveer weet waar een bestand staat, maar niet precies in welke submap. Overigens biedt TC ook gewoon een zoekfunctie voor als u een bestand kwijt bent.

6) Synchroniseren

Bij het werken met netwerkmappen of externe schijven is het vaak nodig om mappen te synchroniseren. Ook daarvoor kunnen we bij TC terecht. U vindt de functie onder Opdracht, Directory’s Synchroniseren. Vinken we alle vakjes aan en klikken we op Vergelijken dan wordt de inhoud van twee mappen naast elkaar weergegeven, waarbij we kunnen zien wat in de ene wel en in de andere niet staat, enzovoort. We kunnen dan eenvoudig kiezen wat we willen synchroniseren door middel van de pictogrammen onder ‘Tonen’ (afbeelding 4). Zetten we bijvoorbeeld alle knoppen uit behalve de groene en kiezen we Synchroniseren, dan kunnen we alle bestanden kopiëren die links wel aanwezig zijn en rechts niet.

In en uitpakken

7) Met TC kunnen we ook bestanden in- en uitpakken. Wanneer we enkele bestanden/mappen markeren en kiezen voor Inpakken (Alt+F5), dan vraagt TC naar de gewenste locatie (standaard het andere schermdeel) en het formaat. Zelf kan TC inpakken naar zip-formaat en enkele aanverwante formaten, maar als bijvoorbeeld WinRar op uw pc geïnstalleerd is, kan TC ook die gebruiken. Wilt u een geselecteerd archiefbestand uitpakken, dan gebruikt u Uitpakken of Alt+F9. Dubbelklikken opent een archief als ware het een map. Het aantal ondersteunde formaten is nog uit te breiden via plugins.

8) Een bestand splitsen.
Dit is handig wanneer je bv. Een document gemaakt in Word opsplitst en je zet dit op b.v. Skydrive van Windows of op Dropbox (beide in de Cloud opslag).
Voordeel hiervan is dat je eigenlijk als het ware dit Word document versleuteld hebt.
Alleen voor diegene die het weet kan het natuurlijk eenvoudig met Total commander herstellen. Zo werkt het:
– klik 1x op een Word file in TC (zorg wel dat in het andere veld de map geopend staat waar het gesplitste file moet komen).

– Ga dan naar bestand / Bestand splitsen.

– In het verschenen menu kunt u ook nog de grootte van de splitsing regelen (zw pijltje), kies voor bv. Voor 720 k (3.5”).

– Klik als laatste op OK.

Tot elkaar voegen:

– Klik 1x op een gesplitste file en ga naar menu bestand / bestanden combineren.
De file is weer compleet.

9) Een bestand coderen.

Wil je een bestand coderen doe je als volgt:

– Klik 1 x op een file die u wilt coderen (zorg wel dat in het andere veld de map geopend staat waar het gesplitste file moet komen);

– Ga naar menu Bestand / bestand coderen (Mime, UUE, XXE);

– In het verschenen menu vinkt u aan hoe u wilt coderen (verstandig is wel altijd dezekfde te gebruiken.

– Kies bv. Voor XXEncode en zet het getal van 10 in de regel naast “Regels per bestand”, in de regel naast “Bytes per bestand” komt in dit geval automatisch het getal 630 te staan.

– Klik op OK

– U ziet in de test map dat er een hele reeks files zijn komen te staan (ook al ingepakt).
Deze zijn b.v. met Winrar niet uit te pakken.

Encoderen:

– Klik 1 x op een file die u wilt Decoderen (zorg wel dat in het andere veld de map geopend staat waar het gesplitste file moet komen);

– Ga boven in het menu naar Bestand / decoderen (mime, uue, xxe, bin hex);

– Klik op OK

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plaats een reactie